Noorderlingen, meer speciaal Groningers en Friezen, maken wel eens de vergelijking met kastelen aan de Loire of de kathedralen in Frankrijk als ze de lof zingen over hun kapitale boerderijen en hun kerkjes op wierden en terpen.

Noorderlingen, meer speciaal Groningers en Friezen, maken wel eens de vergelijking met kastelen aan de Loire of de kathedralen in Frankrijk als ze de lof zingen over hun kapitale boerderijen en hun kerkjes op wierden en terpen. Ik heb dat altijd typisch een geval van toeristische promotiepraat gevonden. Maar op het Hogeland tussen Electra en Lauwerzijl zag ik dat ze niet helemaal ongelijk hadden. Daar, aan de Teenstraweg, staan twee boerderijen zo mooi en zo volmaakt de bekroning te vormen van het landschap, dat het net zo’n sensatie opwekt als de eerste keer dat je Chartres boven de korenvelden ziet oprijzen.
Het was een belevenis van pure schoonheid die ik indirect dankte aan Harry Aalberts uit Leermens. Harry Aalberts weet alles van hout en van boerenschuren. In 1994 begon hij een ho…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.