Ali uit Soedan vist veel, met uitzicht op het Friese land. Angela uit Armenië noemt Bolsward ‘mijn stad’. Haar opa piekert tussen de tulpen. Een fotoreportage vanuit de noodopvang in Witmarsum.

Nu is de situatie anders. Het voormalige klooster en vormingscentrum functioneerde vele jaren onder de vleugels van het COA, het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers van het ministerie van Justitie. In 2003 werd het centrum door het COA gesloten. Jos Buis, een betrokken inwoner van de gemeente, riep rond die tijd de Stichting Vluchtelingenzorg Wûnseradiel in het leven. In het gebouw kwam een noodopvang. Hij leidt mij rond en vertelt zijn verhaal.

Jos Buis: ‘Eind 2002 werden de eerste mensen door het COA op straat gezet. Midden in de winter. Dat leek nergens op. Wij wisten ze onder te brengen in de consistorie van een kerk. Daarna kwamen er steeds meer uitgeprocedeerde asielzoekers bij. Wij zijn toen eerst woningen voor hen gaan huren via een corporatie. Later, toen het COA definitief ui…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden