Iedereen mag rekenen op een ‘portie’ groen in de directe omgeving. Daar moet veel meer werk van worden gemaakt. Aldus een recent advies van de Raad voor het Landelijk Gebied. Omgevingspsychologe Agnes van den Berg pleit al jaren voor groenere woongebieden. Dan maar wat minder weilanden.

‘Ruimte, frisse lucht en groen zijn goed voor mensen. Dat is ruimschoots bewezen. Mensen onderschatten te vaak het belang daarvan. Maar dat betekent niet dat we ter bescherming van “echte” natuur met z’n allen op een kluitje moeten wonen. Beter is het om huizen met grotere tuinen in ruim opgezette wijken te bouwen. Ook als dat meer ruimte kost. Verdwijnend platteland genoeg. Daar zitten we anders toch maar mee in onze maag.’
Dr. Agnes van den Berg beseft dat ze soms op gevoelige tenen trapt. Maar ze hecht aan wetenschappelijke onafhankelijkheid. De afgelopen jaren heeft ze in menig publicatie gewezen op de heilzame uitwerking van groen en natuur op lichaam en geest. ‘We zijn en blijven tenslotte oermensen.’
Natuurorganisaties zouden haar graag omarmen als pleitbezorgster van de ‘unieke …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden