Wethouder Plekkenpol van de gemeente Weststellingwerf legt uit waarom in Wolvega opmerkelijk veel historische panden worden gesloopt.

Dat er in de laatste decennia van de twintigste eeuw in Wolvega verschillende oude panden uit het straatbeeld zijn verdwenen, is niet uitzonderlijk. In welk dorp of welke stad is dat niet gebeurd? Dat het soms om heel karakteristieke panden ging, zoals het oude postkantoor dat in 1988 werd vervangen voor een ‘moderner’ pand, is ook niet opzienbarend.
Wat wel opmerkelijk is, is dat men in Wolvega nog steeds geen oog lijkt te hebben voor de cultuurhistorische betekenis die monumentale panden kunnen hebben. De oude gasfabriek, het badhuis, de particuliere zuivelfabriek – en vele minder spraakmakende historische panden – zijn in de 21ste eeuw zonder pardon verdwenen. Voor de meeste van deze oude panden komen appartementencomplexen in de plaats.
Ik ben niet tegen stedelijke vernieuwing, maa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden