Aanpassingsvermogen en kennisvoorsprong zijn de kritische succesfactoren voor de Noord-Nederlandse landbouw in een tijdperk zonder subsidies.

Het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is een van de belangrijkste peilers van de wederopbouw geweest in de naoorlogse Europese Unie. Aan het eind van de twintigste eeuw is het oude beleid tot zijn einde gekomen en aan het begin van deze eeuw heeft het landbouwbeleid een nieuwe betekenis gekregen. Naast de plattelandsontwikkeling is hierin de nieuwe hoofddoelstelling de beschikbaarheid van veilig, goedkoop en duurzaam geproduceerd voedsel.

De doelstellingen van het oude beleid, zoals voedselzekerheid, emancipatie van de plattelandsbevolking en de economische betekenis voor de landseconomie, zijn nog wel terug te vinden in het overgangsbeleid voor de landen die tot de EU toetreden, maar voor de bestaande landen gelden vooral de nieuwe doelstellingen. Dit betekent in de praktijk dat iedere…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden