Dioxine in melk, BSE bij koeien, salmonella in kippenvlees. Gif op druiven. Hoe veilig is ons voedsel eigenlijk? Wie controleert erop en hoe betrouwbaar zijn die controles? En wat kun je als consument zelf doen?

Een paar jaar geleden zat er cadmium in koeienmelk. En een jaar geleden troffen controleurs van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) dioxine aan in een partij melk. ‘Uitzonderingen’, weet Coen Gelinck van de VWA. De VWA controleert ‘alles’, zegt hij: de kwaliteit van diervoeders en dierlijke producten en van landbouwproducten en dierenwelzijn. De autoriteit (vroeger Keuringsdienst van Waren) inspecteert elk bedrijf dat levensmiddelen of diervoerders produceert, verwerkt, vervoert en verhandelt. Ook inspecteert men steekproefsgewijs op aanwezigheid van hormonen in de melkveehouderij en de pluimveesector. De VWA en Algemene Inspectdienst controleren namens de overheid, maar de landbouwsector en zuivelindustrie voeren zelf ook controles uit.

Bert Waterink van de certificeringcommissie van…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.