Moderne heksen en zweverige managers weten in het donker goed de weg te vinden naar de hunebedden, ontdekte Gerrit Jan Zwier.

Hein Klompmaker mag dan Fries zijn in plaats van Drent en geschiedenis hebben gestudeerd in plaats van archeologie, toch is hij langzamerhand de kampioen van de Drentse hunebedden. Al sinds 1988 is hij directeur van het Hunebedden Informatie Centrum, dat in 2005 – vergroot en van de nieuwste museale snufjes voorzien – als Hunebedcentrum de poorten weer heeft geopend. Het Centrum lijkt hard op weg om het ‘prehistorisch hart van Nederland’ te worden, van meet af aan de wensdroom van de directeur.
Pas nadat hij in Borger als leraar geschiedenis voor de klas kwam te staan, kreeg Klompmaker serieuze belangstelling voor de hunebedden. Weliswaar maakte hij op de lagere school kennis met het boekje Wat het hunebed vertelde, en klom hij eens tijdens een schoolreisje boven op de dekstenen, toch l…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden