Een kenner koopt een Benner Noorderbreedte geeft twee drukken uit van de bekende Friese schilder Gerrit Benner.

Noorderbreedte geeft ter gelegenheid van zijn dertigjarig bestaan twee bijzondere drukken uit van de bekende Friese schilder Gerrit Benner. Het zijn Wolken, Land en Water, een gouache uit 1972, en Landschap, een olieverf op doek uit 1975. De drukken (beeldmaat 44 x 54 cm) verschijnen in een oplage van 150 stuks. Voor € 75 kunnen lezers van Noorderbreedte de twee Benners kopen, met daarbij het boek Gerrit Benner, dat in 2005 is uitgegeven door Flevodruk in samenwerking met Galerie de Vis in Harlingen. Het boek bevat teksten van Geke Westerberg en Elmyra van Dooren, en 53 prachtige grote kleurenafbeeldingen.
Jan Abrahamse

Gerrit Benner (1897-1981) is de belangrijkste schilder geweest van het Friese landschap. Dat blijkt niet alleen uit de mate van oorspronkelijkheid en de esthetische inzichten van de kunstenaar, maar ook uit de invloed en navolging die zijn werk heeft op de generaties na hem.
De in Leeuwarden geboren Benner is autodidact. In het begin oefent hij allerlei baantjes uit omdat hij zijn gezin niet kan onderhouden met schilderen. Samen met zijn vrouw Geesje Schaap runt hij een winkeltje in luxeartikelen. De slagzin ‘Een kenner koopt bij Benner’ stamt uit die tijd.
In de oorlog duikt het gezin onder omdat Benner weigert te tekenen voor de Kulturkammer. Na de oorlog komt Benner in Groningen in aanraking met het werk van de drukker Hendrik Nicolaas Werkman, met wie hij zich verwant voelt. De kunstenaar ontwikkelt echter een geheel eigen stijl. Hij wordt op zijn zwerftochten door het Friese landschap vooral getroffen door weidse horizonten, imposante wolkenformaties, water, paarden koeien, vogels en bloemen. Die geven hem een gevoel van verbondenheid met de natuur. Het felle kleurgebruik, met het frisse groen en het diepe blauw, en de aardse structuur benadrukken het landschappelijke. De krachtige, expressieve schilderijen hebben een heldere compositie.
In 1953 verhuist Benner naar Amsterdam, waar hij zijn intrek neemt in het oude atelier van Karel Appel. Willem Sandberg, de directeur van het Stedelijk Museum, geeft hem een solo-expositie. Ook internationaal begint de belangstelling voor zijn werk te groeien en ontvangt hij onderscheidingen in binnen- en buitenland.
In 1971 keert Benner definitief terug naar Friesland en gaat hij wonen in Nijemirdum. De rustige omgeving bevalt hem beter dan de hectiek in Amsterdam. In deze periode schildert hij ook de twee drukken die Noorderbreedte zijn lezers aanbiedt.
U kunt de drukken en het boek in uw bezit krijgen door € 75 over te maken op girorekening 37 33 929 t.n.v. Noorderbreedte te Groningen, onder vermelding van ‘Benner’. Toewijzing gebeurt op volgorde van binnenkomst van de betaling, en op is op. De drukken zijn niet apart verkrijgbaar en worden in verband met de kwetsbaarheid niet verstuurd. Ze zijn met het boek af te halen bij:

– Galerie de Vis
Noorderhaven 40, Harlingen, (open do t/m za 11u00-17u00), T (0517) 41 71 16

– Beikes Lijsten (open di t/m vr 10u00-18u00 za 12u00-17u00) Westerhavenstraat 11-13, Groningen, T (050) 314 02 36

– Noorderbreedte
Damsterkade 5, Groningen, T (050) 314 19 56 (graag bellen voor een afspraak)

Trefwoorden