Afgelopen kerst wandelde ik met mijn moeder van Westerbork naar Orvelte, waar we ooit een aantal dagen in een IJzertijdboerderij doorbrachten.

Afgelopen kerst wandelde ik met mijn moeder van Westerbork naar Orvelte, waar we ooit een aantal dagen in een IJzertijdboerderij doorbrachten. Het was goed dat we onderweg stil stonden om te bekvechten over geelgroene vogeltjes in de boomtoppen, anders waren we in botsing gekomen met een enorm wild zwijn dat door een aardappelakker ploegde. Het beest denderde voorbij en keek niet op of om. Misschien kwam hij uit Duitsland of was hij aan een kerstdiner ontsnapt en nu door een hond uit zijn schuilplaats gejaagd.

De IJzertijdboerderij is gebouwd door de archeoloog Otto Harsema, aan de hand van plattegronden van boerderijen die zijn opgegraven in het Hijkerveld. Het gebouw heeft gevlochten wanden, besmeerd met leem en een rieten dak vrijwel tot op de grond. De boerderij is nu in het bezit …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden