De website van Noorderbreedte is geheel vernieuwd. Het uiterlijk, de inhoud en de techniek zijn stevig onder handen genomen. De nieuwe website is frisser, interactiever en vooral informatiever.

Half februari is in het Frank Mohr-Instituut in Groningen het officiële sein gegeven voor de lancering van de nieuwe website. De eerste site van Noorderbreedte draaide sinds 1999. Met succes. Elke dag wisten honderden mensen een van de vele artikelen te vinden. Toch werd het tijd om de site te moderniseren. Het meest in het oog springt de nieuwe, eigentijdse vormgeving, ontworpen door Rudo Menge. Minstens zo belangrijk zijn de aanpassingen die onder de motorkap schuilgaan. De website is uitgerust met een zogenoemd contentmanagementsysteem, waarin alle artikelen sinds de start van Noorderbreedte in 1977 zijn ingevoerd. Bij elkaar zijn dat bijna 3000 teksten, die u gratis kunt inzien! Alle artikelen (en bijbehorende foto’s) tot 1999 zijn gescand, en te bezichtigen als pdf-file. Voor het lezen heeft u een speciale viewer nodig, de Acrobat Reader. Deze viewer kunt u gemakkelijk van de site van Adobe downloaden. Voor artikelen vanaf jaargang 1999 is deze viewer niet nodig. Overigens komt de volledige inhoud van een Noorderbreedte pas een jaar na het verschijnen op de website te staan.

Internet biedt eindeloze mogelijkheden om selecties te maken. Op de site hebben we er reeds enkele voor u gemaakt. Zo kunt u met een druk op de knop alle afleveringen van Van Eigen Bodem doorspitten, of alle columns van Sietse van der Hoek inzien. Ronduit spectaculair is de interactieve kaart van Noord-Nederland, die u aantreft onder de knop Zoek op Kaart. Op uw scherm verschijnt een kaart van de drie noordelijke provincies met daarop stippen. Beweegt u met de muis over een stip, dan verschijnt automatisch de plaatsnaam. Klikt u daar vervolgens op, dan krijgt u een overzicht van alle artikelen over deze plaats die ooit in Noorderbreedte zijn verschenen. Maar kijkt u vooral zelf op www.noorderbreedte.nl.

De website is financieel mogelijk gemaakt door een bijdrage van de provincies Drenthe, Groningen en Friesland.
De stichting Noorderbreedte heeft (voor zover te achterhalen) auteurs en fotografen gevraagd om zonder vergoeding mee te werken aan een zo compleet mogelijk digitaal archief. Mocht u als auteur of fotograaf niet zijn benaderd maar wel bezwaar hebben tegen publicatie van uw artikel of foto op de site, neemt u dan contact op met de hoofdredacteur.

Trefwoorden