De onlangs verschenen architectuurboeken van Onix en De Zwarte Hond bevatten niet alleen mooie plaatjes maar ook veel teksten.

De afgelopen jaren hebben tientallen architectenbureaus subsidie gekregen voor de productie van boeken over hun eigen werk, via het in 1993 opgerichte Stimuleringsfonds voor Architectuur. Over deze gang van zaken zijn recent enige kritische noten gekraakt. Immers, waarom zou een commercieel bedrijf duizenden euro’s overheidssteun moeten ontvangen voor een glossy bureaupresentatie van soms honderden pagina’s?
De discussie heeft niet geleid tot een algehele stop op subsidie aan bureauboeken. Wel bevatten de meeste boeken die architecten over hun eigen praktijk publiceren, tegenwoordig meer dan mooie plaatjes met een korte geschreven toelichting. Zo ook het boek Wachten op betekenis: maNUfest voor een authentieke architectuurervaring, dat met financiële steun van het Stimuleringsfonds werd…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden