Jacob Veltman voert een architectenbureau boven in het Jacobijnenhuis in Winsum. ‘Ik ben geen restauratiearchitect’, bezweert hij. ‘Ook nieuwbouw en de combinatie van oud en nieuw vind ik boeiend om te doen.‘

Jacob Veltman voert een architectenbureau boven in het Jacobijnenhuis in Winsum, op het hoogste punt van de wierde waarop dit dorp is gelegen. Het uitzicht op kerk en molens versterkt de indruk van een historische omgeving. Hij woont even verderop, ook in de kern van het dorp, en is bekend door publicaties over onderzoek en restauratie van historische boerderijen. ‘Maar ik ben geen restauratiearchitect’, bezweert hij. ‘Ook nieuwbouw en de combinatie van oud en nieuw vind ik boeiend om te doen.‘
Hij laat een aantal van zijn projecten zien: van een gebouwencomplex bij een begraafplaats in Amsterdam (waar hij vijftien jaar woonde en werkte) en de verbouw van een postkantoor van de vroegere rijksbouwmeester Peeters in de hoofdstad, tot de restauratie en verbouw van een boerderij bij Aduard…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden