Een gesprek met de nieuwe regiodirecteur van Staatsbosbeheer Noord Eric Wanders. Over houtproductie, zandwinning, wildernis en de oprukkende bebouwing rond het Lauwersmeer.

Een buitenmens is hij. Liefhebber van ‘natuurlijke omgevingen’. Vakanties brengt hij vaak fotograferend door op eilanden in het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan. Tijdens het werk vertoeft hij ook graag buiten; overleg met medewerkers of gasten vindt, als het even kan, lopend in het veld plaats. Maar zijn ‘verwantschap’ met de natuur houdt geen kluizenaarschap in. Voor hem geen afgelegen woning in of aan de rand van een bos of zo. Eric Wanders en zijn vrouw wonen sinds kort in Gieten, in een klein huis met – dat wel – een grote tuin, centraal in het dorp. Vanwege de sociale contacten en het openbaar vervoer. Midden in de maatschappij wil hij staan, privé en zakelijk. Sinds enkele maanden is hij de nieuwe directeur van Staatsbosbeheer Noord, dat ruim tachtigduizend hectare grond…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.