Geen plek zo afgelegen, geen locatie zo bijzonder of we kunnen er tegenwoordig met de auto, op de motor of per fiets komen. Toch hebben de meesten van ons geen idee wat zich afspeelt aan de stille achterkant van Nederland. In deze nieuwe serie slaat Noorderbreedte doodlopende wegen in.

Weekblad De Groene Amsterdammer publiceerde ooit een glossarium van de jaren zeventig. Een verklarende begrippenlijst over deze periode met krakers, dam-slapers, praatgroepen, woongroepen, glitterrock, henna, intiemspray, repressieve tolerantie, softies, soulbroeken, zitkuilen én het eerste kabinet-Den Uyl.
Het waren ook hoogtijdagen voor het feminisme. Zelfs in streken waar je de aanhangsters van deze stroming allerminst zou verwachten. Zoals in Foudgum, het piepkleine terpdorp langs de provinciale weg van Dokkum naar Holwerd en Ameland. Aan het einde van de honderd procent doodlopende Kolkreed, net buiten het dorp, was een vrouwencamping gevestigd. Volgens het glossarium van De Groene Amsterdammer betrof het de Nederlandse enclave van FemQ, een eiland bij Denemarken waar feministen va…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden