De Nota Ruimte, een vloek of een zegen? De één zal er de zondeval van een losbandige planologie in zien, de ander een opluchting na jaren van ademnood.

De Nota Ruimte, een vloek of een zegen? De één zal er de zondeval van een losbandige planologie in zien, de ander een opluchting na jaren van ademnood. We waren de laatste tijd al aardig op weg om het wurgkoord van de rode contouren, het favoriete speeltje van minister Pronk in zijn onvoltooide Vijfde Nota op de Ruimtelijke Ordening, te doorbreken. Ambitieuze projecten als Blauwestad, Meerstad en buiten de noordelijke regio IJburg, waren een aantal jaren geleden al de voorbodes van het verlangen naar buiten wonen. De welvaart had in de jaren negentig een niveau bereikt waarop menig huisgezin zich een ruime woning in een lommerrijke omgeving kon permitteren. Dit vertaalde zich dan ook in een typisch Noord-Nederlandse vraag naar twee-onder-één-kappers voor wie zijn woonsituatie verbeterd …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden