Het Goede Voorbeeld volgens Els van der Laan, landschapsarchitecte bij Noordpeil Landschap & Stedenbouw, Sneek: Teroele, recreatiewoning aan het Idskenhuistermeer Architectenbureau Jelle de Jong Lemmer Tuinontwerp Noordpeil 1998–1999

‘Deze recreatiewoning staat op een unieke plek aan de oever van het Idskenhuizermeer. Uitgangspunt was dat de woning zich zo veel mogelijk zou voegen in het landschap. Daarom is gekozen voor natuurlijke materialen die in de omgeving voorkomen: hout en riet. Deze materialen beginnen na een aantal jaren prachtig te vergrijzen, waardoor het huis nog beter opgaat in de omgeving.
De overgang van weiland naar water zie je terug in het ontwerp.
De woning ligt verscholen achter een houtwal, waardoor het vanaf de weg nauwelijks opvalt. Richting het water verandert dit gesloten beeld. Het front opent zich door een oplopende noklijn. Deze kopgevel is geheel van glas, waardoor optimaal van het uitzicht op het water wordt geprofiteerd. Bijkomend voordeel is dat de rieten kap niet onderbroken hoeft te worden door dakkapellen. Om de rietkraag langs de oever zo veel mogelijk intact te laten, is bovendien het haventje naar binnen gehaald. De verbinding tussen weiland en water is gelegd met een zicht-as dwars door de woning, vanaf de voordeur tot aan de steiger.
Er is hier werkelijk synergie tussen woning en landschap, in een subtiel lijnenspel. Ik ben geen tegenstander van gewaagde experimenten, maar de weidsheid van het Friese merenlandschap vraagt om een bescheiden benadering.’

Trefwoorden