Het Goede Voorbeeld volgens Els van der Laan, landschapsarchitecte bij Noordpeil Landschap & Stedenbouw, Sneek: Teroele, recreatiewoning aan het Idskenhuistermeer Architectenbureau Jelle de Jong Lemmer Tuinontwerp Noordpeil 1998–1999

‘Deze recreatiewoning staat op een unieke plek aan de oever van het Idskenhuizermeer. Uitgangspunt was dat de woning zich zo veel mogelijk zou voegen in het landschap. Daarom is gekozen voor natuurlijke materialen die in de omgeving voorkomen: hout en riet. Deze materialen beginnen na een aantal jaren prachtig te vergrijzen, waardoor het huis nog beter opgaat in de omgeving.
De overgang van weiland naar water zie je terug in het ontwerp.
De woning ligt verscholen achter een houtwal, waardoor het vanaf de weg nauwelijks opvalt. Richting het water verandert dit gesloten beeld. Het front opent zich door een oplopende noklijn. Deze kopgevel is geheel van glas, waardoor optimaal van het uitzicht op het water wordt geprofiteerd. Bijkomend voordeel is dat de rieten kap niet onderbroken hoeft …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden