Het Goede Voorbeeld volgens Rik Herngreen, adviseur ruimte: Groot Wetsinge, woonhuis MAD Architecten Groningen 2002–2004

‘Dit woonhuis op de terp van Groot Wetsinge bij Winsum vind ik een prachtig voorbeeld van hoe een nieuwe woning volledig wordt opgenomen in de omgeving. Het is volstrekt van deze tijd maar vol aandacht voor de plek. Het staat tussen een gruwelijk nephistorisch gebouw en een even gruwelijk vernept oud gebouw, die beide in erfgoedkringen bijzonder populair zijn. Opvallend zijn de hoge smalle ramen en de kleine vierkante raampjes in de zijgevels die het huis iets ontoegankelijks geven. Maar als je er langs loopt opent het zich plotseling helemaal. Ik ben er niet in geweest maar van binnenuit moet je een prachtige kijk op het landschap hebben. Deze woning zou op geen andere plek kunnen staan dan juist hier op deze terp.
Het is de moeite waard om naar veel oudere gebouwen, die iedereen nu bi…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden