Veertig jaar lang wordt al gepraat en vergaderd en besloten over maatregelen die de Waddenzee zouden moeten beschermen als natuurgebied. En toch lukt het niet.

Het Waddengebied was weer eens volop in de aandacht in het afgelopen jaar. Zie daarover ook het artikel ‘Wie wil wat met de Wadden?’ verderop in dit nummer. Door en door erkend als natuurgebied, overdadig begenadigd met regels, wetten en verdragen en bovenmatig bestuurd door iedere instantie die maar enigszins met het Wad van doen heeft, krijg je vanuit het gebied zelf een steeds treuriger signaal als ware het een onder de voet gelopen en uitgewoonde speeltuin. De schommels hangen op halfzeven, de draaimolens stoppen halverwege in hun zwierige zwaaien, de wipkippen bladderen af en in alle hoeken vinden we hondenpoep en restanten van samenscholingen van een al te jolig jong volkje. En als het speelseizoen afgesloten wordt, komt de minister langs om op het geheel een vlag te plaatsen als …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden