Carla Alma schetst een geschiedenis van het Waddenbeleid en voorziet die van commentaar: hoe de Waddenzee van natuurgebied met een onschatbare waarde is verworden tot een politiek hoofdpijndossier.

Dat de Waddenzee een natuurgebied is van groot internationaal belang, daarover is iedereen het eens. Maar feitelijk zijn de Wadden al tientallen jaren speelbal van bestuurlijke en politieke verwikkelingen, voer voor nieuwe commissies, onderworpen aan beleidsaanpassingen en verhitte discussies over bevoegdheden. Het lijkt tegenwoordig meer te gaan over fondsen en fora dan over fauna en flora.
Ergens in het midden van de vorige eeuw ligt het keerpunt: daarvóór hielden maar weinigen zich bezig met de Wadden.
Terwijl onze grootvaders nog op zeehonden joegen – vóór de Tweede Wereldoorlog – vonden mijn vader en ik tijdens tochtjes in de jaren vijftig en zestig langs het Groninger Wad wel eens een ‘huiler’, die we in de fietstas meenamen naar mijnheer Wentzel, de allereerste zeehondenopvanger….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.