De noordelijke provincies het ‘Toscane van Nederland’? Een beetje vergezocht misschien. Bram van de Klundert, bioloog en secretaris-directeur van de VROM-raad, adviseert het Noorden niettemin sterk in te zetten op toerisme en recreatie.

Enkele jaren geleden bezocht hij in Afrika het Serengetipark en beklom hij de imposante Kilimanjaro. Opvallend vond hij dat de Tanzaniaanse overheid alles op alles zette om de unieke kwaliteiten van deze landschappen veilig te stellen en tegelijk economisch te benutten. ‘In Nederland hebben we onze eigen Serengeti; die heet hier Waddenzee’, schreef Bram van de Klundert daarna in een van zijn columns in het tijdschrift Landwerk. ‘Daar zwerven is ook een topervaring’. Of neem het tegenwoordig moderne en welvarende Toscane, waar de Parmezaanse kaas en de vroeger als armzalig ervaren ‘bochtwijn’ toch de redding bleken van deze eeuwenlang achtergebleven streek. De overheid daar bewaakt nu als geen ander het landschap en zijn producten, ten behoeve van het toerisme. Waarmee Van de Klundert ma…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden