Geen plek zo afgelegen, geen locatie zo bijzonder of we kunnen er tegenwoordig met de auto, op de motor of per fiets komen. Toch hebben de meesten van ons geen idee wat zich afspeelt aan de stille achterkant van Nederland. In deze serie slaat Noorderbreedte doodlopende wegen in.

Vorig jaar nog probeerden ze hem uit te kopen, vanwege de geplande extra waterberging in zijn omgeving. En ze komen vast nog wel eens terug, de heren van de Dienst Landelijk Gebied van het ministerie van LNV, denkt Pieter Dekker. Maar hij ziet zichzelf niet vertrekken: ‘Het is hier zó mooi, zó machtig.’
Dekker, 56 jaar, klein van stuk, tanig, pretogen, beige baseballpet, ligt er niet wakker van dat hij over één tot twee jaar als bewoner van een minipoldertje tegen een opgeworpen dijk zal moeten aankijken die zijn oude boerderij met opstallen plus de dan nog resterende twee hectare weiland moet behoeden voor het toekomstige water.’s Winters kan het wel één tot twee meter hoog komen, is hem voorspeld. Dan is die beschermende dam rond zijn bedoening inderdaad hard nodig. Geen wonder dat ge…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden