Mario de pizzabakker sloeg de spijker op z’n kop met zijn bewering: ‘Het enige wat belangrijk is, is die bodem; als die bodem is goed, dan die hele pizza is goed’.

Mario de pizzabakker sloeg de spijker op z’n kop met zijn bewering: ‘Het enige wat belangrijk is, is die bodem; als die bodem is goed, dan die hele pizza is goed’. Het voert wat ver om het ons omringende landschap te vergelijken met een pizza, maar de kern van de boodschap is duidelijk. Niets is meer bepalend geweest voor het huidige Noord-Nederlandse landschap dan de bodem. De ruwe vorm werd al bepaald vanaf 500.000 jaar geleden en hierbij speelden de ijstijden een grote rol. Tot op heden werd het landschap verder gevormd en gekneed door natuurlijke elementen als stromend water, schuivend ijs en striemende wind. Tot ongeveer een meter diepte hebben bodemvormende processen geleid tot kenmerkende veranderingen in de grond. Vooral tijdens de afgelopen duizend jaar heeft de mens het landsc…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden