Akkerbouwers Henk Bosma uit Zuidvelde en Tienus Berkepies uit Nooitgedacht, vlak bij Rolde, zijn gedreven bezig met nieuwe vormen van energie.

Het is april en mooi weer. Lastig dus om afspraken te maken met akkerbouwers. Het lukt als ik ’s avonds maar niet al te vroeg langs wil komen. Henk Bosma in Zuidvelde is naast zijn akkerbouwbedrijf gedreven bezig met nieuwe vormen van energie. Hij was een van de eerste boeren in Nederland die een aantal jaren geleden begon met een vergistinginstallatie en hij loopt nu helemáál voorop nu hij de mestvergisting wil combineren met de productie van bio-ethanol. In een van de drie loodsen achter zijn woning bouwt hij op dit moment een fabrieksachtige installatie die straks tienduizend liter ethanol per dag moet produceren. Tienus Berkepies heeft een akkerbouwbedrijf in Nooitgedacht, vlak bij Rolde. Hij combineert dat met 100.000 vleeskuikens in twee immense loodsen. Om de hoge energielasten t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.