In de weilanden ten noordwesten van het Friese terpdorpje Burum staan grote wildvreemde witte schotels.

In 1945 voorspelde de science fiction auteur Arthur C. Clarke al het gebruik van satellieten als relaisstations om grote afstanden te kunnen overbruggen. De voorspelling van Clarke is volledig uitgekomen want in 1964 werd Intelsat opgericht, een organisatie waarin een aantal telecombedrijven waaronder de PTT, ging samenwerken om satellieten te gebruiken voor het over een grote afstand transporteren en uitzenden van telefoongesprekken en tv-beelden.
In het grondstation wordt via het gewone telefoonnet en straalzenders het Europese en intercontinentale verkeer vanuit Nederland en een aantal omringende landen verzameld. Het station in Burum fungeert als toegangspoort. Antennes stralen het verkeer op naar een van de boven de aarde hangende satellieten. Overal ter wereld zijn soortgelijke st…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden