Het Zaailand in Leeuwarden is een winderig plein, ingeklemd tussen station en winkelgebied. Als het aan de gemeente Leeuwarden ligt, wordt het Zaailand in de komende jaren omgetoverd tot een levendig plein dat gaat fungeren als de ‘woonkamer van Friesland’.

Het Zaailand in Leeuwarden is een winderig plein, ingeklemd tussen station en winkelgebied. Sinds jaar en dag wordt het rechthoekige terrein van zo’n zesduizend vierkante meter gebruikt voor de weekmarkt, de jaarlijkse kermis en incidentele evenementen. Aan de westzijde kijkt het classicistische gerechtsgebouw streng uit over de meestal verlaten vlakte, waarlangs het verkeer zich haast naar de parkeerkelder die onder het plein ligt. Als het aan de gemeente Leeuwarden ligt, wordt het Zaailand in de komende jaren omgetoverd tot een levendig plein dat gaat fungeren als de ‘woonkamer van Friesland’.
Het meest ingrijpende element van het plan is de nieuwbouw van het Fries Museum, met openbare hal aan de oostzijde van het plein. Aanleiding voor deze nieuwbouw is het legaat van de in 2001 over…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden