Mensen hebben eigenlijk geen talent meer voor landschap. Landschap is langzame tijd bij uitstek. En alles wat langzaam is, dat verveelt ons. We zijn het eigenlijk niet meer waard, dat landschap. We verprutsen het met snelle lelijkheid, we nemen niet meer de tijd om het te lezen – als we al lezen – en we vermoorden het in beleid. Krasse taal. Maar het moest er even uit. Want niemand kan ontkennen dat het landschap een crisis doormaakt. Iedereen praat over verrommeling, maar dat is slechts een symptoom. Het suggereert dat het landschap iets opgeruimds moet hebben en dat is maar zeer de vraag. Daar ligt misschien ook wel het probleem: we eisen van alles van landschap, zonder het te doorgronden. Tja, en dan komen we in het landschap onszelf tegen, in al onze onvolmaaktheid. Het menselijk te…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts 43,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden