In de voorlichting over energie worden allerlei grootheden gebruikt en vaak is het moeilijk om te zien wat precies bedoeld wordt en wat een bepaalde waarde in de praktijk betekent. Om een beetje duidelijkheid te scheppen hierbij wat toelichting.

Een apparaat dat energie verbruikt heeft een bepaald vermogen, uitgedrukt in de grootheid Watt. Bijvoorbeeld een gloeilamp heeft een vermogen van 35 Watt. Als deze lamp 1 uur brandt, is het elektriciteitsverbruik 35 watt uur. Een stofzuiger heeft een vermogen van wel 1000 watt, of 1 kilowatt. Als deze stofzuiger 10 uur draait dan is het verbruik, 10 kilowatt uur.
Het gemiddelde Nederlandse huishouden verbruikt per jaar 3.400 kWuur. Twintig jaar geleden was dat nog 2740 kWuur.
Een apparaat dat elektriciteit produceert heeft ook een vermogen uitgedrukt in watt. De tweebladige windmolens die twintig jaar geleden werden opgesteld hadden een vermogen van 75 kW. Een windmolen draait 3000 tot 4000 uur per jaar. Bij 3500 uur levert zo’n molen dus 262.500 kW uur, genoeg voor 77 huishoudens.
De m…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden