Zijn idee baarde opzien. Wat heet, rijksbouwmeester Mels Crouwel kreeg zelfs ‘verschrikkelijke mailtjes’ toen hij tijdens het Friese toekomstdebat Fryske Fiersichten vorig jaar opperde 3.000 woningen te bouwen op de Afsluitdijk. Crouwel zelf, rijksadviseur infrastructuur Jan Brouwer, Hans Vos van Rijkswaterstaat IJsselmeergebied en directeur Hidde van Kersen van de Waddenvereniging geven hun visie.

Het was een brainstormmiddag bij de Friese Commissaris van de Koningin thuis. In de woning van Ed Nijpels in Dijken bracht rijksbouwmeester Mels Crouwel vorig najaar zijn idee naar voren om milieuvriendelijke woningen te bouwen op de Afsluitdijk. Het is een prachtige plek om te wonen, de fundering ligt er al en de afstand tussen Friesland en Holland wordt verkleind, luidde zijn redenering. Zon, wind en water kunnen de energie voor de woningen leverden, opperde hij. Het voordeel van woningbouw op de dijk is dat dorpen elders in Friesland gevrijwaard blijven van lelijke nieuwbouw, de beruchte witte schimmel. Crouwel: ‘Een van de problemen van Friesland is dat de provincie geïsoleerd ligt, hoor je vaak. Woningen op de Afsluitdijk zouden Friesland dichter bij Noord-Holland kunnen doen breng…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden