De claim to fame van Beilen is de zuivelfabriek van Domo, inmiddels overgegaan in de handen van Friesland Food. Toch raar om in het hart van Drenthe, zoals Beilen zich graag mag profileren, de naam Friesland zo prominent aan het prominentste gebouw van het dorp te zien hangen, maar dat terzijde.

De claim to fame van Beilen is de zuivelfabriek van Domo (‘Boe boe bla bla, we maken Domo-vla, boe boe, bla bla, hopjes, vanille en chocola, aardbeien en blanke vla, heerlijk houdbare vla, oewaa, we maken Domo, Domo, Domo-vla, in die makkelijke pakken!’), inmiddels overgegaan in de handen van Friesland Food. Toch raar om in het hart van Drenthe, zoals Beilen zich graag mag profileren, de naam Friesland zo prominent aan het prominentste gebouw van het dorp te zien hangen, maar dat terzijde. Verder is Beilen natuurlijk beroemd om de treinkaping van 1975 in het nabijgelegen Wijster. Dagenlang bivakkeerde het crisiscentrum en de internationale pers toen in Beilen, de naam ging als byline de hele wereld over.
Een van de destijds aanwezige journalisten was de schrijver Bob den Uyl. Bob is al …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden