Nu en dan zouden in onbruik geraakte, verlaten en vervallen gebouwen gewoon met rust gelaten moeten worden. De uitspraak is van architectuurhistoricus Peter Karstkarel. Hij zegt dit naar aanleiding van de recente heropening van de Broerekerk in Bolsward.

Nu en dan zouden in onbruik geraakte, verlaten en vervallen gebouwen gewoon met rust gelaten moeten worden. Men zou ze niet moeten opruimen of – het andere uiterste – musealiseren. In onttakelde staat verkerende bouwwerken (vooral de exemplaren met een cultuurhistorische waarde) kunnen de verbeelding soms sterker prikkelen en het verleden beter voelbaar maken dan panden die netjes weer zijn opgebouwd. Voor mooie ruïnes is echter niet veel ruimte in (Noord-)Nederland. ‘Wij zijn een rommelig volk geworden dat schillen, patatdoosjes en peuken op straat gooit. Maar ook een volk dat niet tegen ruïnes kan.’
De uitspraak is van architectuurhistoricus Peter Karstkarel. Hij zegt dit naar aanleiding van de recente heropening van de Broerekerk in Bolsward. Karstkarel heeft deze tot voor kort ‘dak…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.