Ik stond ineens aan het Stieltjeskanaal, een oud kanaal in de zuidoosthoek van Drenthe. Het werd tussen 1880 en 1884 door driehonderd arbeiders met hand en schop gegraven, in opdracht van hoge heren in Coevorden.

Erg netjes is het niet, denk ik, maar laat ik beginnen met een citaat van mezelf, een gedicht:

Bezoek nooit de plaatsen
Van je jeugd, ze vallen

Tegen, net als, bij nader
Inzien, die hele jeugd

Dit gezegd hebbende, stond ik ineens aan het Stieltjeskanaal. Dit is een oud kanaal in de zuidoosthoek van Drenthe. Het werd tussen 1880 en 1884 door driehonderd arbeiders met hand en schop gegraven, in opdracht van hoge heren in Coevorden. Het uiteindelijke kanaal werd vernoemd naar ingenieur Stieltjes, de man die het Coevordens Kanaal, dat Coevorden met de Vecht verbindt, had aangelegd. Het kanaal was belangrijk voor de afvoer van turf vanuit de omgeving van Nieuw-Amsterdam, en later, na de Eerste Wereldoorlog, toen de turfhandel instortte, was het cruciaal voor het transport van aardappels n…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.