Over grazen onder de grond, weilanden in coma en gestresst gras.

Jelte van Andel:
Kennis van het landschap begint met je te realiseren wat je niet kunt zien. Alles wat groeit aan plantenmateriaal zit voor tien, soms meer dan vijftig procent ondergronds. Dat is mij gedurende mijn studententijd aan de Vrije Universiteit altijd ingepeperd door prof. Kuilman. Die had gewerkt in de rijstteelt in Indonesië, en besteedde veel aandacht aan het wortelstelsel van rijstplantjes. Het eerste wat hij zijn studenten liet doen was de jonge padi weer uitgraven. Dan zagen ze tenminste de hele plant.
Kijk ik naar een perceel gras, dan gaan mijn gedachten automatisch uit naar de wortels van die planten, denk ik aan alle parasieten, het hele bodemleven eromheen. Dat is geen black box. Als je koeien in de wei ziet grazen, wordt er ondergronds even hard gegraasd. De wortel…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden