Gesprek met Aafke Steenhuis en een voorpublicatie uit haar nieuwe boek ‘Verhalen van het Groninger Ommeland’.

Ik ben in 1974 van Groningen naar Amsterdam verhuisd en dat heb ik als een pijnlijke breuk ervaren. Ik kwam er daarna uiteraard wel regelmatig, zocht mijn moeder op in Zuidhorn of ging langs bij familie in Delfzijl, maar in de jaren negentig – ik was toen eind veertig – begon ik ook fietstochten te maken langs Uithuizen en Termunterzijl en Noordpolderzijl. Daar keek ik dan rond en zat ik in de cafés een beetje met de mensen te praten. Als ik ‘s avonds aankwam in Bedum of in Usquert nam ik de trein terug naar Amsterdam. Ik voelde mij gevoed door iets van vroeger en ik zag ook beter wie ik zelf was. Die pijnlijke breuk werd weer goedgemaakt door lekker rond te fietsen op het Groningse platteland en erover te gaan schrijven.

Eerder was ik als auteur vooral internationaal gericht.
Met In …

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.