Wie weleens over de A7 van Groningen richting Duitse grens is gereden moet ter hoogte van Scheemda de voormalige strokarton-fabriek hebben zien staan.

Een ruïne die De Toekomst heet: als dat geen vergane glorie is! Wie weleens over de A7 van Groningen richting Duitse grens is gereden moet ter hoogte van Scheemda de voormalige strokarton-fabriek hebben zien staan, met zijn ingestorte daken, gesneuvelde ruiten en kapotte muren. Waarschijnlijk is het de bekendste bouwval van heel Groningen.
De onderneming in Scheemdermeer, aan het Winschoterdiep, bestond vroeger uit twee vrij sobere, spiegelbeeldige fabriekspanden: Toekomst 1, gebouwd in 1900, en Toekomst 2 uit 1908. Aandeelhouders waren graanboeren uit de Oldambtster Dollardpolders, die van hun overtollige stro afwilden. Het strokarton ging als verpakkingsmateriaal vooral naar Engeland, waar het werd gebruikt in de textielindustrie. Er werkten lange tijd zo’n 150 mensen in het bedrijf….

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.