De Euroborg in Groningen is meer dan een stadion. Hans Elerie over het concept, de architectuur en het nieuwe voetbalpubliek.

In de korte tijd van haar bestaan verwierf de Euroborg landelijke bekendheid door de mythe dat FC Groningen in zijn nieuwe stadion onoverwinnelijk zou zijn. Er zou een geest in de borg huizen die spelers en trainer bezielt tot bovennatuurlijke prestaties. Helaas houden dergelijke mythes in het onberekenbare voetbal niet lang stand.
Ook op een andere manier wist de Euroborg landelijk de aandacht te trekken. Na het spraakmakende Groninger Museum in het Verbindingskanaal was Groningen toe aan een nieuwe uitdaging. Bij de eerste planvorming werd al snel duidelijk dat het niet alleen om een vervanger van het gedateerde Oosterparkstadion zou gaan. Men dacht aan een gewaagd experiment waarbij een multifunctionele Euroborg de trekker moest worden van een nieuw stedelijk centrum. Ook de locatie…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.