We treffen Luinge, vrouw Marleen (52) en zoon Lothar (17) in hun huis op vijf hectare grond, aan het einde van de verder onbewoonde en na anderhalf kilometer doodlopende Hamersweg in het uiterste noorden van Drenthe.

Wit waren hun ideeën. Want wit is de kleur van onschuld en geweldloosheid. De Provo’s lanceerden veertig jaar geleden vanuit deze gedachte tal van witte plannen. Lees het Provo-vademecum Het witte gevaar van medeoprichter Roel van Duyn er maar op na.
Om te beginnen was daar natuurlijk het witte-fietsenplan: overal in Amsterdam en elders rijwielen zonder sloten als dé oplossing voor alle verkeersproblemen. Minder bekend maar even provocerend waren het witte-woningenplan – iedereen mag een leegstaand huis betrekken – en het witte-kinderenplan: groepen van ouderparen die bij toerbeurt één werkdag per week op elkaar’s kinderen passen.
De Provo’s mochten ook graag ‘witte geruchten’ verspreiden als ‘bijdrage tot morele paniek in het land’. Dat lukte aardig. In het Drentse Peize bijvoorbeeld o…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden