Gemeenten zijn voortaan zelf verantwoordelijk voor het archeologisch erfgoed. Noorderbreedte keek hoe dat uitpakt in Coevorden en Winsum.

Alles van waarde is weerloos, dichtte Lucebert al in 1954. Dat geldt zeker voor archeologische waarden, ook wel het bodemarchief genoemd. De bewoningsgeschiedenis van Noord-Nederland is deels vastgelegd in schriftelijke bronnen, die in archieven worden bewaard en naar behoefte kunnen worden bestudeerd. Het overgrote deel van onze geschiedenis is echter niet op schrift te raadplegen. Soms doordat de bronnen zijn verdwenen, maar hoofdzakelijk doordat de bewoners van onze streken lange tijd geen toegang hadden tot het schrift. De bodem is nog de enige stille getuige van de activiteiten van jagers, boeren en handelaars door de eeuwen heen. Sinds professor Van Giffen in de eerste helft van de twintigste eeuw zijn baanbrekende terpen- en wierdenonderzoeken uitvoerde, ziet men steeds meer de w…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden