Make overs zijn in. Je interieur, tuin, kleding of lichaam: alles kan verbouwd worden. En elke metamorfose heeft ook nog eens haar eigen tv-programma. In MTV’s Pimp my Ride krijgen oude, vervallen auto’s een make over. Daarbij gaat het niet zozeer om wat er onder de motorkap zit maar vooral om de overdaad aan mooie – en peperdure – accessoires. Dit ‘pimpen’ van een auto wordt ook wel tuning genoemd en ook Nederland heeft een wijdverbreide tuninggemeenschap. Tijdens grote evenementen (meetings) worden wedstrijden georganiseerd waarbij getunede auto’s met elkaar concurreren op elk mogelijk onderdeel; uiterlijk, geluidsinstallatie (decibelwedstrijden), uitlaat, interieur, velgen, bumpers, enz.
Zelf heb ik geen auto, laat staan een getunede. De wereld van autotuning was mij dan ook volkomen vreemd. Totdat ik Pimp my Ride voor het eerst zag. Mijn nieuwsgierigheid naar deze subcultuur was gewekt en ik besloot door middel van een fotoproject op zoek te gaan naar de mens achter de verlaagde bumpers, chromen velgen en dubbele uitlaten. Tijdens de meetings die ik bezocht bleek dat veel bezoekers afkomstig waren uit dorpen. Dat verbaasde me omdat het uiterlijk vertoon dat bij autotuning hoort niet overeen kwam met mijn idee van een relatief bescheiden dorpsleven. Gefascineerd door dit ogenschijnlijke contrast besloot ik me te concentreren op tuningactiviteiten met het Noord-Nederlandse (dorps)landschap als decor.
Ik ontdekte een grote gemeenschap van mensen uit alle lagen van de samenleving: een jong stel met identieke auto’s; mensen die elk weekend met vrienden aan de auto werken; jongeren die voorlopig thuis blijven wonen omdat ze liever hun geld uitgeven aan hun auto dan aan een eigen huis; vrouwen die, wanneer ze thuiskomen, hun auto op de brug in de garage rijden om eraan te sleutelen; mannen van middelbare leeftijd die zich verenigen in clubs. Hoe meer mensen ik ontmoette, hoe duidelijker het werd dat de tuning scene draait om het delen van een passie met anderen. De in een dorp vaak toch al aanwezige gemeenschapszin wordt hierdoor versterkt. Bij nader inzien past het pimpen van auto’s dan ook prima bij het platteland, ook al ontbreekt daar de pracht en praal van Pimp my Ride-stad Los Angeles.

Met onder andere het autotuning-project studeerde Sabina Theijs afgelopen zomer af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Ze is in Groningen gevestigd als fotograaf.

Trefwoorden