Wim Aldeweireldt en Mieke Sol wonen in een rietgedekte boerderij langs het kanaal. Zij zagen de waternavel telken jaren terugkeren.

Doodvriezen helpt niet. Met vloeibare stikstof niet, en op natuurlijke wijze in de winter ook niet. Want hoe vaak is er nog langdurige vorst in Nederland? Afdekken met folie helpt evenmin, dat tast immers ook andere begroeiing aan. Chemische bestrijding dan? Helaas. Dat soort middelen wil je niet in het water hebben. Er zit kortom niets anders op dan de grote waternavel handmatig of mechanisch, vanaf de oever of per boot, met wortel en al te verwijderen. Waterschappen besteden jaarlijks veel geld aan dit karwei.
Handel in of kweek van de uit Zuid-Amerika afkomstige subtropische grote waternavel is sinds enkele jaren verboden. Dat geldt ook voor andere exotische waterplanten. Maar in de jaren daarvoor werd de Hydrocotyle Ranunculoides nog op ruime schaal verkocht als aquarium- en vijverp…

Trefwoorden