In het Groninger Westerkwartier, tussen Tolbert en Boerakker, ligt een stroomdalletje dat water in noordoostelijke richting afvoert.

Op de hoogtekaart zijn de randen van het Drents Plateau van een bijzondere schoonheid. We zien insnijdingen en uitspoelingen die alles te maken hebben met hoe de waterstromen tijdens de laatste fase van de laatste ijstijd ons landschap hebben vormgegeven. Het afstromende water veroorzaakte brede erosiedalen waarin ook tegenwoordig nog dikwijls een stroompje of diepje kronkelt. In het fragment van de hoogtekaart hiernaast zien we een uitzondering daarop.

Opvallend smal dalletje
In het Groninger Westerkwartier, tussen Tolbert en Boerakker, ligt een stroomdalletje dat water in noordoostelijke richting afvoert. Het dalletje is opvallend smal en diep in vergelijking met de drie omringende ‘stroomdalen’ die op de hoogtekaart zichtbaar zijn. Bij ingewijden staat het stroompje bekend als het ‘…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden