Aan de Schutsweg in het Noord-Drentse Midlaren bevindt zich een hecht gezelschap van twee hunebedden, geflankeerd door twee keuterijen.

Aan de Schutsweg in het Noord-Drentse Midlaren bevindt zich een hecht gezelschap van twee hunebedden, geflankeerd door twee keuterijen. De hunebedden die door Van Giffen D3 en D4 zijn genoemd, liggen in elkaars verlengde, slechts enkele meters van elkaar verwijderd. Hunebed D4 ligt pal tegen een zijmuur van de meest noordelijke keuterij. Een keuterij is een bescheiden boerderijtje dat aanvankelijk bewoond werd door een keuterboer die naast het kleine boerenbedrijf alle mogelijke werkzaamheden deed voor anderen om zich op deze wijze te voorzien van een schamel inkomen. Keuterijen, ‘monumentjes van armoede’, zijn klein en ze laten zien dat voor de bouw en de reparatie het goedkoopste materiaal vaak de enige oplossing was. Ze verdwijnen in hoog tempo uit het landschap omdat ze niet meer vo…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.