Dit najaar ontdekte ik voor het eerst een Amanita in mijn tuin.

Dit najaar ontdekte ik voor het eerst een Amanita in mijn tuin. U kent haar wel: slanke leest, blozende wangen met bleke sproeten. Wie zich met haar inlaat, raakt in een roes. Zij is de femme fatale onder de paddestoelen. De moskussens en houten bielzen in mijn tuin herbergen nog vele andere ‘kinderen der duisternis’, zoals paddestoelen vroeger werden genoemd, maar Amanita is veruit de mooiste van het stel.
In de herfst ga ik altijd graag met een expert op stap, omdat ik na een jaar bijna alle mycologische (mycologie is de wetenschap van zwammen en schimmels) kennis weer kwijt ben. Dan verbaas ik mij steeds opnieuw over het grote aantal melkzwammen en russula’s, en over de verschillen tussen ridders en schijnridders. Het zijn altijd de bijzondere vondsten die je bijblijven, zoals je dat…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.