Voor deze Leaderspecial hebben de auteurs, die werkzaam zijn bij Netwerk Platteland, drie plattelandsdeskundigen geïnterviewd over de vraag wat LEADER betekent voor het plattelandsbeleid.

Ali Edelenbosch vindt dat het goed gaat in Noord-Nederland. ‘Er zijn grote verschillen tussen en binnen de provincies, maar de ontwikkelingen in de landbouw zijn gunstig: de grondprijzen zijn goed, de prijzen in de sector stijgen en er zijn kansen in biomassaproductie voor energie. Daardoor ontstaat een nieuwe dynamiek op het platteland.’

Woonplatteland
Dirk Strijker: ‘Die dynamiek zie je niet overal. Met de kleischil langs de waddenkust, zonder veel recreatiedruk of grote havenactiviteiten, gaat het minder goed. Maar met het overgrote deel gaat het inderdaad goed: dorpen willen uitbreiden, de overheid wil iets met natuur, bedrijven willen zich er vestigen en mensen willen er wonen of landgoederen maken. Maar je moet de ontwikkelingen in de landbouw niet overschatten. Ook in het Noor…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.