Met de pingo-ruïnes als voorbeeld zien we dat ons aardkundig erfgoed bewust of onbewust nog steeds wordt verkwanseld, zowel door de overheid als door natuurbeherende organisaties.

Langs de A7 bij Drachten staat momenteel een bord met de tekst Herstel pingo-ruïnes Gemeente Smallingerland. Ik houd mijn hart vast. Want hoe de Friezen het ook noemen: ‘herstel’, ‘restauratie’, ‘opschonen’, ‘onderhoud’ of ‘in oude staat terugbrengen’; het blijkt allemaal min of meer synoniem voor ‘verruïneren’.

Pingo-ruïnes behoren tot de meest aaibare categorie van ons aardkundig erfgoed. Bij erfgoed denken we aan zaken die we van onze vorige generaties overgedragen hebben gekregen met de morele plicht om hier goed voor te zorgen. Hoe anders blijkt dit nog steeds te zijn ten aanzien van het aardkundig erfgoed.
Voor het ontstaan van pingo-ruïnes moeten we tienduizenden jaren teruggaan. Ooit begon de ontwikkeling tijdens de laatste ijstijd als een zwakke plek in de toen permanent bevro…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.

Trefwoorden