Elske Riemersma fotografeerde de behuizing van twee boerenfamilies in het toekomstige stadsdeel De Zuidlanden in Leeuwarden.

Het land dat Sjoerd Wartena (80) zijn leven lang bewerkt heeft, was ‘land met negen punten’. Van dat excellente land is hij ‘verjaagd’, vertelt fotograaf Elske Riemersma. Hij woont nu in een rijtjeshuis in Goutum.
Riemersma leerde Wartena kennen door haar deelname aan een kunstproject over de aanleg van De Zuidlanden bij Leeuwarden, de grootste Friese nieuwbouwwijk ooit. Zo kwam ze ook in contact met boer Jan Overdijk (73) en zijn vrouw Griet (72). Zij wonen nog wel in het toekomstige, uitgestrekte stadsdeel. Overdijk is tot in het diepst van zijn wezen verbonden met deze plek, waar de Middelzee in vroeger tijden vruchtbare klei achterliet. Zijn naam komt er zelfs vandaan. ‘Dêrom kin ik hjir ek net wei’ (Daarom kan ik hier ook niet weg), legde hij Elske Riemersma uit tijdens een van haa…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.