De oude Stadsbegraafplaats van Leeuwarden wist vorig jaar in de finale te komen van het televisieprogramma Restauratie.

De oude Stadsbegraafplaats van Leeuwarden wist vorig jaar in de finale te komen van het televisieprogramma Restauratie. Naast de vele ingestorte graven en hekwerken, was vooral het voormalige lijkenhuisje hard aan herstel toe. Maar ondanks de enthousiaste inzet van de bevolking ging de hoofdprijs van een miljoen euro aan Leeuwarden voorbij. Toch gloort er hoop voor het Leeuwarder lijkenhuisje.
De begraafplaats dateert van 1830. De bekende tuinarchitect Lucas Pieters Roodbaard (1782-1851) integreerde die met een wandelpark in romantische landschapsstijl. Na zijn dood kwam Roodbaard in zijn eigen ‘begraafpark’ te liggen.
Het lijkenhuisje verscheen pas in 1874 ten tonele, naar een ontwerp van de Leeuwarder stadsarchitect Thomas Romein (1811-1881). Dergelijke lijkenhuisjes stonden tot dan t…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.