In deze aflevering zoomen we in op het Ballooërveld, waar we archeologische sporen zoeken zoals celtic fields en karrensporen.

In deze aflevering zoomen we in op het Ballooërveld, waar we archeologische sporen zoeken zoals celtic fields en karrensporen. Bij deze objecten kunnen we hoogte-verschillen van minder dan 5 meter verwachten. De zoektocht vergt veel van de hoogtekaart, want de grens van het bestand ligt bij 1 meetpunt per 16 vierkante meter.

Karrensporen
Het Ballooërveld staat bekend om de oude karrensporen in de hei. Na enig zoeken komen de oude wegen inderdaad tevoorschijn op de hoogtekaart. Aan de zuidkant van het kaartbeeld ligt een fraaie waaier van ruggen en dalen, de overblijfselen van de onverharde weg die ooit deel uitmaakte van het tracé Groningen-Coevorden. Zo te zien een drukke route. Werd de weg onbegaanbaar, dan kozen reizigers een vlakker tracé in de aangrenzende heide. Dat gebeurde ken…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.