Boeren gaan samen met dorpsbewoners een gevarieerd natuurgebied inrichten bij Blauwestad.

Tussen het ‘oude dorp’ Beerta en de eerste nieuwe huizen van Blauwestad ligt een verlaten perceel met rechte sloten erdoor en een jong populierenbos, de rijen keurig in het gelid. Richting de snelweg Groningen/Nieuweschans bolt het land wat op. Deze tweehonderd hectare landbouwgrond moet in september 2008 zijn ingericht als nieuwe natuur. Drie schapenboeren uit de regio – het echtpaar Trudy en Ab van Middelkoop, en Hemmo Bolhuis – legden ettelijke miljoenen op tafel om het terrein aan te kopen. Ze moeten er nog enkele tonnen naast leggen als eigen bijdrage voor de miljoenen kostende inrichting als nieuwe natuur. Ab: ‘Wij willen aantonen dat boeren behalve voedsel ook landschap en natuur kunnen maken. Dat is nodig want we moeten breder draagvlak voor de landbouw zoeken. Ook natuur kan ee…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €57,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.