Aan de Gramsbergerstraat langs het Coevorden-Vechtkanaal in Coevorden staat de coöperatieve aardappelmeelfabriek De Centrale. In 1964 verloor de fabriek zijn functie.

Drenthe is een keurig aangeharkte provincie. Rommelerven zijn er zeldzaam geworden en in verval geraakte gebouwen zijn er niet gemakkelijk te vinden. Leegkomende boerderijen hebben doorgaans een dusdanig formaat dat de nieuwe eigenaren ze zonder al te grote financiële offers kunnen ombouwen tot woonboerderijen.
Ook met industrieel erfgoed is de provincie niet al te ruim bedeeld. Toch neemt de gemeentelijke overheid bij bedreigingen van de schaarse gebouwen en complexen nogal eens een afwachtende houding aan. Zij verwacht in eerste instantie dat het vrijemarktmechanisme het probleem wel zal oplossen. Een gevaarlijke houding. Want hoe langer dit proces duurt, des te groter de kans dat uiteindelijk sloop als enige mogelijkheid overblijft. Aan de Gramsbergerstraat langs het Coevorden-Vechtk…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.