Column van Rimmer Mulder

Bestuurlijk Friesland is bevangen van de herindelingskoorts. Volgens sommigen is het een gevaarlijke epidemie, verspreid door een gemeen virus dat het gezonde verstand aantast. Anderen ondergaan het als de prettige temperatuursverhoging die bij geestdriften en verliefdheden hoort.
De gretigheid verbaast waarmee de lokale politiek zich op de herindeling heeft gestort. Een paar jaar geleden wilde een enkele burgemeester je onder vier ogen wel bekennen dat zijn gemeente te klein was om een stevig bestuurlijk en ambtelijk apparaat te onderhouden. Maar het was een vorm van politieke zelfdoding om publiekelijk te beginnen over een fusie met de buren.
Om er toch het beste van te maken, gingen de gemeenten samenwerkingsverbanden aan, het ene na het andere. Er zijn er inmiddels tientallen. Forme…

Wij willen onze journalistiek zo open mogelijk houden omdat we onze liefde voor het Noorden graag met iedereen delen. Om deze onafhankelijke journalistiek mogelijk te maken, investeren wij veel tijd. Wij hebben lezers nodig om dit te kunnen blijven doen. Voor slechts €52,50 per jaar kun je ons steunen en krijg je vier keer per jaar ons tijdschrift opgestuurd.